Διατροφή για Καλοκαιρινές Διακοπές

Διατροφικές Συμβουλές για το καλοκαίρι και τις καλοκαιρινές
διακοπές.
☼ Να πίνουμε πολύ νερό (1,5-2lt το λιγότερο)
☼ Για αποτοξίνωση (μαζί με πολύ νερό)
√ Νερό με μισό ή ένα λεμόνι, 1 ή περισσότερες φορές την ημέρα.
√ Λουίζα που αφαιρεί τις κατακρατήσεις ή και άλλα αφεψήματα που είναι
υπέροχα και κρύα! (π.χ. δυόσμος, μέντα, βασιλικός)
√ Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, καστανό ρύζι ή
φαγόπυρο
√ Αποφυγή κρέατος, καλύτερα λευκό π.χ ψάρι
√ Αποφυγή γαλακτοκομικών κυρίως γάλα και λιπαρά τυριά
☼ Να καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι δροσιστικά και
αρωματικά και ταυτόχρονα περιέχουν χρήσιμα στοιχεία όπως ενυδατικά,
διουρητικά (για τις κατακρατήσεις) και μέταλλα που χάνονται με τον ιδρώτα.
Επίσης περιέχουν πολλές βιταμίνες που είναι ωφέλιμες γενικά αλλά και ειδικά,
όπως η Β1 ή Β-καροτένιο. Βρίσκεται στα καρότα και βοηθάει στη δημιουργία
μελανίνης που προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.
Επομένως τα καρότα συμβάλλουν στο υγιεινό μαύρισμα!
☼ Να τρώμε όταν πεινάμε! Μικρά και συχνά γεύματα (ανά 3-4 ώρες συνήθως)
γιατί έτσι πετυχαίνετε:
√ καλή κάλυψη των αναγκών
√ αύξηση των καύσεων
√ ρύθμιση της πείνας
Άρα:
– Γίνεται καλύτερη ρύθμιση της ποσότητας του φαγητού
– Δεν είμαστε τόσο επιρρεπείς σε “εθιστικά” τρόφιμα όπως με λιπαρά ή και
πολλά σάκχαρα
– Επιτυγχάνεται καλύτερη αξιοποίηση των πλεοναζόντων θερμίδων.
Επομένως επιτελείται καλύτερη ρύθμιση βάρους
√ ελαφριά αίσθηση στο στομάχι και γενικά (ανάγκη και λόγω ζέστης)
☼ Στο τραπέζι σε γιορτές π.χ. τον Δεκαπενταύγουστο ή σε ταβέρνα ή εστιατόριο:
√ βάζουμε από την αρχή στο πιάτο μας ό,τι θέλουμε. Όταν παίρνει κανείς
κατευθείαν από τα κοινά χάνει πάντα την αίσθηση της ποσότητας και τρώει πιο
ασυναίσθητα.
√ βάζουμε στο πιάτο σας μπόλικη δροσερή σαλάτα ή έχουμε μια δική μας.
Η πολλή σαλάτα θα μας βοηθήσει στην πιο εύκολη, χωρίς προσοχή, ρύθμιση της
ποσότητας του υπόλοιπου φαγητού. Κυρίως όμως θα συμβάλει στην αίσθηση
ελαφρότητας και ευεξίας. Προτιμούμε ποικιλία λαχανικών, ιδιαίτερα ωμά όπως
πιπεριά, αγγούρι, καρότο και μαρούλι ή και βραστά όπως χόρτα και
αποφεύγουμε να τρώμε μόνο ντομάτα.
☼ Να απολαύσουμε τη φυσική δραστηριότητα στη φύση όπως κολύμβηση,
θαλάσσια σπορ, ρακέτες, περίπατοι κ.α.
√ Απόλαυση και απώλεια
Προσοχή!
Να αφήνουμε διάστημα 3-4 ώρες από το γεύμα (ανάλογα το μέγεθος του) πριν
μπούμε στη θάλασσα ή κάνουμε κάποια έντονη φυσική δραστηριότητα π.χ.
κολύμβηση.
☼ Καλό είναι να μην βάλουμε στόχο πριν το τραπέζι ή τις διακοπές, να
προσέξουμε! Αυτή η προσδοκία έχει πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή αν
αγχωθούμε και βάλουμε έναν τέτοιο στόχο, θα ενεργοποιηθεί η αντίδραση, του
εαυτού μας που θέλει να είναι χαλαρός και τελικά θα «πέσουμε με τα μούτρα».
☼ Η απόλαυση είναι ο βασικός στόχος των διακοπών και πολύτιμος σύμμαχος στο
αδυνάτισμα! “Εστιάσου στη γεύση της κάθε μπουκιάς και απόλαυσε την.” Πολλές
φορές ειδικά όταν τρώμε γρήγορα ή ασυναίσθητα ένα μέρος του φαγητού ή όλο
δεν το καταλαβαίνουμε και άρα ούτε το απολαμβάνουμε, ούτε συνειδητοποιούμε
αν και πότε χορτάσαμε. Έτσι θέλουμε περισσότερη ποσότητα. Ενώ όσο πιο πολύ
απολαμβάνουμε το φαγητό, μας αρκεί λιγότερη ποσότητα για να ευχαριστηθούμε
και χωρίς καθόλου να το σκεφτούμε!
Η απόλαυση στη γεύση της κάθε μπουκιάς
θα βοηθήσει τέλεια να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας, για ευχαρίστηση
χαλαρότητα και καλύτερη ισορροπία της διατροφής!

—————————————————————————
Παπαμάρκου Σοφία

Ολιστικός Διατροφολόγος & Σύμβουλος-Εμψυχώτρια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *