Η χορτοφαγία δεν είναι μόνο θέμα τροφής είναι τρόπος ζωής! Τρόπος ύπαρξης…πιο ανάλαφρης με λιγότερο πόνο και περισσότερη χαρά και υγεία.

Η διαφορά είναι έκδηλη σε όλα τα επίπεδα της ζωής του ανθρώπου.

Τι χρειάζεται να προσέξουμε:

1. Ποτέ δεν κάνουμε κάποια αλλαγή απότομα. Εκτός αν είναι ξεκάθαρη ανάγκη από το σώμα ή την ψυχολογία μας. Αλλιώς γίνεται σταδιακά με απόλυτο σεβασμό στο Ρυθμό του οργανισμού και εαυτού μας.

2. Βασικό εργαλείο και οδηγός είναι η Αυτό παρατήρηση!! Ποια επίδραση έχει κάθε τι που τρώμε στο σώμα, την ψυχολογία μας, την ενέργεια μας?

3. Δεν αποφασίζουμε επομένως νοητικά, αλλά με βάση τα μηνύματα αυτά και ακούγοντας συμπτώματα όπως μια ασθένεια ή ενόχληση που δείχνει ανάγκη ελάφρυνσης της διατροφής.

4. Εστιαζόμαστε στον εαυτό μας. Να ακούσουμε δηλαδή τις ανάγκες μας και δεν κάνουμε ό,τι μας λένε άλλοι, ακόμη και αν είναι”ειδικοί”, αν δεν ρωτήσουμε πρώτα τον εαυτό μας και αν δεν νιώσουμε ότι η διαδικασία αυτή μας φροντίζει και μας αναζωογονεί.

5. Δεν πρέπει να υπάρξει επιβολή και στέρηση, γιατί το μόνο που θα πετύχουμε είναι να λαχταράμε μετά το κρέας, ακόμη περισσότερο. Αλλιώς όταν προκύπτει αβίαστα ως ανάγκη, δεν μας λείπει καθόλου και μας φαίνεται τελείως φυσιολογικό και ανακουφιστικό, να μην το τρώμε.

6. Σταδιακά αρχικά μειώνουμε την ποσότητα και την συχνότητα. Πρώτα το κόκκινο κρέας, μετά το κοτόπουλο και μετά το ψάρι. (Κάποιοι προτείνουν καλύτερα ψάρι, από γαλακτοκομικά προϊόντα.)

7.Δίνουμε τον χρόνο που χρειάζεται…και αν προκύψει! Για τον καθένα μας μπορεί να είναι διαφορετικό το επόμενο βήμα προς την ψυχοσωματική υγεία και ελαφρότητα ή σε διαφορετικό χρόνο!

8. Αν δεν τρώμε κρέας ή και τίποτα ζωικό (vegan διατροφή) χρειάζεται τακτική παρακολούθηση των επιπέδων των βιταμινών:
B12 και γενικά βιταμίνες του συμπλέγματος B , φυλλικό οξύ, φεριτίνη, σίδηρος, βιταμίνη D.
Προσοχή η τιμή σε πολλές εξετάσεις πρέπει να είναι πάνω από το μισό του υγιούς διαστήματος!
Επίσης είναι σημαντικό το συμπλήρωμα σε Ω3 ειδικά αν δεν τρώμε ψάρι και προβιωτικά αν δεν τρώμε γιαούρτι και για την πιο εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.
Γενικότερα φροντίζουμε την πλήρη κάλυψη σε όλα τα θρεπτικά συστατικά και παρακολουθούμε τη γενικότερη υγεία μας. Θυρεοειδή αδένα, νεφρά, συκώτι, έντερο κτλ.

9.Επίσης χρειάζεται προσοχή στην επαρκή κάλυψη σε πρωτεΐνη γιατί συχνά γίνεται υπερκατανάλωση αμυλούχων τροφών. Προσοχή αν τρώμε πολλά τηγανητά πχ πατάτες, δεν μας βοηθούν και ας μην είναι ζωικά.

10. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται να είναι πλήρως εξατομικευμένη ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας, την ψυχοσωματική κατάσταση, τι απολαμβάνουμε και τι όχι. Σημαντικό είναι να η νέα συνήθεια να ενταχθεί στη καθημερινότητα και στο κοινωνικό περιβάλλον. Στόχος είναι να γίνει με αρμονικό, ευχάριστο και απλό τρόπο.

11. Προσοχή, η τάση μας για χορτοφαγία, να μην είναι δείγμα διατροφικής διαταραχής και ανάγκης για έλεγχο της τροφής όπως στην ψυχογενή ανορεξία ή στην ορθορεξία (εμμονή με την σωστή διατροφή)

12. Η χορτοφαγική διατροφή είναι πεντανόστιμη!! Θα ανακαλύψετε καινούριες γεύσεις και συνταγές ακόμη πιο πλούσιες και γευστικές ή εξίσου αλλά ταυτόχρονα πολύ πιο ελαφριές!!!

Scroll to Top