Διατροφική υποστήριξη για χορτοφάγους
Περιλαμβάνει όλα τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα, τα δημητριακά-αμυλούχα, τα μανιτάρια, τα προϊόντα σόγιας, τα μη γαλακτοκομικά ροφήματα (π.χ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας) και τα έλαια.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ωθούν κάποιον να γίνει χορτοφάγος. Ένας σημαντικός λόγος είναι η κακοποίηση των ζώων κατά την εκτροφή και θανάτωση τους. Επίσης άλλος λόγος είναι η επίπτωση στην υγεία του ανθρώπου από τα αντιβιοτικά και τις ορμόνες που περνούν στον άνθρωπο από την εκτροφή και τη θανάτωση των ζώων. Η τεράστια βιομηχανία κρέατος έχει επίπτωση σε όλη την οικολογική ισορροπία με τεράστιες επιπτώσεις από την παραγωγή C02, έως την χρήση πρώτων υλών για ζωοτροφές.
Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η επίπτωση στην σωματική, ψυχοπνευματική και ενεργειακή ισορροπία και αρμονία του ανθρώπου από την κατανάλωση κρέατος. Το κρέας είναι πολύ βαριά τροφή τόσο για το έντερο και την πέψη, όσο και για την λεπτοφυή ενέργεια του ανθρώπου. Αναφέρουν επιστήμονες ότι η πιο άγρια κατάσταση των ζώων, η επιθετικότητα και η ένταση από την θανάτωση τους δημιουργεί έκκληση ορμονών που ωθούν τους ανθρώπους σε περισσότερο επιθετική, άγρια, πρωτόγονη συμπεριφορά. Αντίθετα η χορτοφαγία έχει παρατηρηθεί να συνδέεται με πιο λεπτοφυή συναισθήματα και συμπεριφορές, με μεγαλύτερη ελαφρότητα και χαρά. Χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, καθώς σίγουρα δεν είναι όλοι οι χορτοφάγοι πιο ευγενικοί και χαρούμενοι και όλοι οι κρεατοφάγοι επιθετικοί. Απλά είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη. Ταυτόχρονα ως προς την υγεία, είναι πολλές οι έρευνες που δείχνουν τα πλεονεκτήματα της χορτοφαγικής διατροφής σε όλες τις ασθένειες.
Προϋπόθεση για όλα τα οφέλη είναι
α) Να υπάρχει σωστή καθοδήγηση από ειδικό ώστε η διατροφή να είναι ισορροπημένη και πλήρης σε θρεπτικά συστατικά! Συχνά κατηγορείται η χορτοφαγική διατροφή γιατί κάποιοι άνθρωποι καταλήγουν να τρώνε οτιδήποτε δεν είναι κρέας, καταλήγοντας σε μια μη υγιεινή διατροφή αποτελούμενη κυρίως από αμυλούχα οπως ψωμί, πατάτα, ρύζι, μακαρόνια, τηγανητά (πατάτες ή λαχανικά) και γλυκά. Καλό είναι επομένως να υπάρχει επαρκή πρόσληψη τροφίμων με φυτική πρωτείνη όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, η κινόα, τα μανιτάρια και εν μέρει τα άλλα δημητριακά και τα λαχανικά οπως ο αρακάς και βέβαια η σόγια (καλύτερα βιολογική) και στο αυγό (για τους vegetarian) και στα γαλακτοκομικά. Η σόγια είναι πλήρης πηγή σε αμινοξέα όπως και ο συνδυασμός πρωτείνης από τα όσπρια μαζί με των δημητριακών. π.χ. φακόρυζο ή φακές με κρίθαρένιο παξιμάδι ή ψωμί. Τα φρούτα είναι σημαντικά όταν καταναλώνονται με μέτρο, καθώς επίσης τα αμυλούχα (π.χ. πατάτα, γλυκοπατάτα, μακαρόνια, ψωμί). Για να υπάρχει ισορροπία σε κάθε γεύμα μικρό ή κύριο, είναι καλό να περιλαμβάνει πηγή-ες πρωτείνης, υδατανθράκων, φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά, ξηροί καρποί , όσπρια) και ελαίου (ελαίολαδο, ταχίνι ή άλειμμα άλλων ξηρών καρπών).
β) Να συμβαδίζει με τις ανάγκες του οργανισμού και να μην είναι αποτέλεσμα μόνο θεωρητικής άποψης π.χ. για την αγάπη προς τα ζώα
γ) Να έχει προκύψει αβίαστα, φυσιολογικά ως ανάγκη σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μην υπάρχει αίσθημα στέρησης και κατόπιν «ξεσπάσματα» και παλλινδρομήσεις. Η μετάβαση επίσης χρειάζεται προσοχή, να μην γίνει απότομα Εκτός αν προκύψει ξεκάθαρα η ανάγκη ξαφνικά, λόγω θέματος υγείας π.χ. χειρουργείο στο έντερο ή σαν έκλαμψη εσωτερικής επίγνωσης. Οπωσδήποτε σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ήρεμη μεθόδευση και όχι σπασμωδικές, απότομες, τυχάρπαστες κινήσεις και επιλογές. Γιατί αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της ισορροπίας και της υγείας του οργανισμού.
δ) Η αυτοπαρατήρηση να είναι οδηγός στην αλλαγή και την διατήρηση της διατροφικής αλλαγής. Για παράδειγμα αν παρατηρώ κάθε φορά μετά από διάστημα 1 μήνα που έχω να φάω κρέας, ότι όταν το τρώω νιώθω κατάθλιψη ή βάρος στο σώμα, καταλαβαίνω τότε ότι δεν μου κάνει καλό. Επομένως έχω λάβει επιβεβαίωση από το σύστημα μου ότι η αλλαγή είναι κατάλληλη για εμένα και θα γίνει αβίαστα ως ανάγκη και όχι με βία. Σε αυτή τη περίπτωση μπορώ να αυξήσω τα διαστήματα (μεταξύ της κάθε κατανάλωσης) έως να μην μου βγαίνει πλέον καθόλου η ανάγκη να φάω κρέας ή και να έχω απέχθεια.
δ) Να μην συνδέεται με πρακτικές ελέγχου της διατροφής π.χ. όταν υπάρχει ανορεξία ή εμμονή με την «σωστή» ή ποιοτική διατροφή (ορθορεξία) ή για απώλεια βάρους.
ε) Να μην είναι αποτέλεσμα «μόδας» , τάσης δηλαδή που επικρατεί και θεωρείται π.χ. ότι προσδίδει κάποιο στιλ.ή είναι αποτέλεσμα μιμητισμού ή ένταξης σε ομάδα που καλύπτει την ανάγκη του «ανήκειν» ερήμην των αναγκών του ανθρώπου.
Συνοψίζοντας, η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να έχει πολλά οφέλη σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης του ανθρώπου βιολογικά και ψυχοπνευματικά, εφόσον είναι μια συνειδητή επιλογή που προκύπτει από την εσωτερική καθοδήγηση και την αυτοπαρατήρηση. Η αλλαγή μπορεί να είναι εκπληκτική θέτοντας τον άνθρωπο σε ένα άλλο υψηλότερο επίπεδο ύπαρξης!