Ψυχοσωματική Υγεία και Διατροφή για Ασθένειες
H προσέγγιση “Τροφή Σώμα Ψυχή”, όπως είδαμε, αφορά στο πως η σωματική κατάσταση αλληλεπιδρά με την ψυχολογική και την πνευματική. Αυτή η αμφίδρομη αλληλεπίδραση ρυθμίζει και την ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου.
Πιο αναλυτικά, όταν το σώμα νοσεί χρειάζεται να διερευνήσουμε και την ψυχολογική-πνευματική κατάσταση του ανθρώπου, καθώς επίσης τον τρόπο ζωής και τις καθημερινές του συνήθειες. Ακόμη και μικρές καθημερινές συνήθειες που δεν είναι ωφέλιμες και συμβατές (π.χ. το να τρώει κάποιος όρθιος και γρήγορα) μπορούν να δημιουργήσουν ή να επιδεινώσουν ασθένειες. Αντίστροφα ευεργετικές συνήθειες (π.χ. το να γράφει κάποιος ημερολόγιο) μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία.
Τα δύσκολα συναισθήματα και οι δυσάρεστες σκέψεις ειδικά όταν επαναλαμβάνονται και κυριαρχούν τελικά είναι δυνατόν να συμβάλουν στη δημιουργία ψυχοσωματικής ασθένειας όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, τα γαστρεντερικα προβλήματα και ο καρκίνος. Η λύση βέβαια δεν είναι να τα δαιμονοποιήσουμε ή να τα ¨ταπώσουμε” αυτά τας υναισθήματα, αλλά να τα σεβαστούμε, να τα ακούσουμε και να τα θεραπεύσουμε, αλχημίζοντας τα σε ευεργετικές δυνάμεις για το σύστημά μας. (Με ψυχοθεραπεία, ημερολόγιο συναισθημάτων, άσκηση κ.α)
Αντίθετα, ευχάριστα συναισθήματα και σκέψεις παίζουν ευεργετικό ρόλο στη σωματική κατάσταση του ατόμου. Βοηθούν πολύ καταστάσεις που περιέχουν αγάπη, νοιάξιμο, φροντίδα, χαρά, αισιοδοξία και γαλήνη. Σημαντικό ρόλο παίζουν ο εστιασμός στην ομορφιά και στα όνειρα ζωής, η δημιουργικότητα, το παιχνίδι, η χαρά του χορού, οι εκδρομές, τα ταξίδια, η επαφή με τη φύση καθώς επίσης η χαλάρωση από τις εντάσεις της καθημερινότητας και τις πολλές σκέψεις και η εσωτερίκευση. Επιπλέον η επαφή με άλλους ανθρώπους ή κατοικίδια, η αγκαλιά και η προσφορά εθελοντικής εργασίας είναι πολύτιμοι βοηθοί υγείας!
Επιπλέον αντίστροφα, όταν το σώμα είναι υγιές με την βοήθεια μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς στερήσεις και εμμονές, απόλαυσης, καλής φυσικής κατάστασης με άσκηση-κίνηση, καθαριότητας και φροντίδας, όλα αυτά επηρεάζουν ευεργετικά και την ψυχοπνευματική κατάσταση του ανθρώπου.
Μορφές άσκησης που βοηθούν συνολικά το σύστημά μας όπως η γιόγκα και οι πιλάτες με τις αναπνοές, η κολύμβηση καθώς και το περπάτημα, το τρέξιμο και ο χορός μπορούν να επιδράσουν σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενειών.
Μια ακόμη διάσταση της αλληλεπίδρασης αυτής αφορά το ότι κάθε σύμπτωμα είναι ένα μήνυμα του οργανισμού, σε σχέση με κάποιο μπλοκάρισμα στο σύνολο του συστήματος μας. Γι αυτό είναι καλό να ακούμε τα καμπανάκια του σώματος μας πριν μεγαλώσουν τόσο πολύ και να οδηγήσουν σε σοβαρά νοσήματα. Για παράδειγμα αν έχουμε πόνους στις αρθρώσεις της μέσης ή των ποδιών, μπορεί αυτό να σημαίνει δυσκολία να αποφασίσουμε προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να κατευθυνθούμε.
Ταυτόχρονα, ψυχολογικά τραύματα που μπλοκάρουν το νευρικό σύστημα (πνευμονογαστρικό νεύρο) δημιουργούν συμπτώματα στο σώμα. Όταν καθαριστεί το αίτιο (π.χ. με θεραπεία τραύματος CRM, EMDR, σωματική ψυχοθεραπεία) η ευρωστία επανέρχεται.
Τα εγκλωβισμένα συναισθήματα είναι σημαντικό αίτιο για ανάπτυξη ασθένειας.
Είναι λοιπόν πολύτιμο να φροντίζουμε καθημερινά την καλή θρέψη στο σώμα, την ψυχολογία και το πνεύμα μας, για να μπορούμε να έχουμε το “νους υγιής εν σώματι υγιεί”, που έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Να σημειώσουμε ότι όταν λέμε θρέψη εννοούμε οτιδήποτε εισέρχεται στο σύστημά μας, εκτός δηλαδή από τα τρόφιμα, “τροφή” είναι και οι ήχοι, οι εικόνες και γενικά όλα τα ερεθίσματα από το περιβάλλον που ζούμε. Επιπλέον μπορεί να είναι θρεπτικές ή μη οι συμπεριφορές των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε καθώς και ο τρόπος που εμείς φερόμαστε στους άλλους και βέβαια στον εαυτό μας!
Με βάση όλα τα παραπάνω κατά την διάρκεια της συνεδρίας αγκαλιάζουμε και λαμβάνουμε υπόψιν όλες τις πλευρές του ασθενή και βοηθάμε παρέα να βρεθούν οι ρίζες, λύσεις και διέξοδοι. Γίνονται και διατροφικές προτάσεις μαζί με την γενικότερη εξισορρόπηση της διατροφής. Πάντα βέβαια με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου. Φεύγει λοιπόν ανακουφισμένος έχοντας πάρει ιδέες, που θα κάνουν την ζωή του και την διατροφή του πιο εύκολη και ευεργετική για την υγεία του, προληπτικά ή και θεραπευτικά.
Οι τρόποι προσέγγισης που αναφέρονται στην Συμβουλευτική και οι τεχνικές της Εμψύχωσης με τη χρήση της τέχνης μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στη θεραπευτική διαδικασία.