Μέλι το νέκταρ των Θεών
Μέλι! Το δημιούργημα της μέλισσας. Για να μεταφερθούμε στη μικρή κοινωνία των μελισσών για να δούμε πως παράγεται.
«Η μικροκοινωνία των μελισσών, έχει τη βασίλισσά της που κάποιος κηφήνας την γονιμοποιεί κάποια μέρα της Άνοιξης. Η μέλισσα, όταν γεννιέται, καθαρίζει τις πρώτες τέσσερις ή πέντε μέρες το κελί της. Τις επόμενες δέκα μέρες γίνεται τροφός και στην συνέχεια οι αδένες της μετατρέπονται σε κεντρί και γίνεται φύλακας. Αργότερα γίνεται συλλέκτης γύρης, μελιού και νερού. Το θαυμαστό αυτό έντομο που ονομάζουμε μέλισσα είναι στην πραγματικότητα μια «κοινωνία οσμών». Μυρίζει χίλιες φορές καλύτερα από έναν σκύλο! Τρέφεται με γύρη και νέκταρ. Την γύρη τη συλλέγει, την εμπλουτίζει με ένζυμα και την αποθηκεύει: είναι οι πρωτεΐνες της. Το μέλι, το δημιουργεί είτε συλλέγοντας τα μελιτώματα ( είναι σακχαρώδεις χυμοί του φλοιού δέντρων), είτε από το νέκταρ των λουλουδιών και είναι οι υδατάνθρακές της. Τα μελιτώματα ή το νέκταρ τα επεξεργάζεται κατ’ αρχάς στο στομάχι της και ακολούθως, όταν εισέλθει στην κυψέλη τα προσφέρει στις μέλισσες που βρίσκονται εκεί, οι οποίες αφού εμπλουτίσουν το προϊόν με ένζυμα και μειώσουν την υγρασία, το παραδίδουν σε άλλες. Αυτή η «σκυταλοδρομία» συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι ζυμώσεις και η υγρασία στο νέκταρ περιορισθεί στο 17-21%.» (πηγή: Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης)
Έτσι παράγεται το μέλι αυτό το θαυμαστό προϊόν της φύσης. Η διατροφική του αξία είναι μεγάλη. Προσφέρει στον οργανισμό άφθονη ενέργεια (64 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας) καθώς περιέχει 70-80% σάκχαρα κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη αλλά και 180 διαφορετικές ουσίες που την καθιστούν πολύτιμη τροφή. Σ΄ αυτές τις ουσίες περιλαμβάνονται οι βιταμίνες Β2, Β6, βιτ. C, βιτ. D, βιτ. E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.α. και σε μικρές ποσότητες μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συμμετέχουν σε ενζυμικά συστήματα και παίζουν μεγάλο ρόλο στο μεταβολισμό και σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού. Μερικά από αυτά είναι: κάλιο, χλώριο, θείο, ασβέστιο, νάτριο, φώσφορος, μαγνήσιο, πυρίτιο, σίδηρος, μαγγάνιο, χαλκός, κοβάλτιο, ψευδάργυρος, άργυρος, βολφράμιο, ιρίδιο, νικέλιο, βανάδιο, χαλαζίας και βάριο.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι η ωφέλεια που προσφέρει το μέλι δεν οφείλεται στα επιμέρους συστατικά αλλά στην συνύπαρξη και τη συνδυαστική δράση όλων αυτών καθώς και στον τρόπο που δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η αξία του μελιού και οι θεραπευτικές του δράσεις είχαν αναγνωριστεί από τα αρχαία χρόνια και βρίσκουμε αναφορές στον Ιπποκράτη, τον Διοσκουρίδη και τον Αριστοτέλη. Οι δράσεις του μελιού αφορούν ολόκληρο τον οργανισμό και έχουν ως αποτέλεσμα την καλή υγεία, ανάπτυξη και θρέψη του οργανισμού (πρόληψη αναιμίας, χτίσιμο υγιούς σκελετού), καθώς επίσης την πρόληψη ή και την θεραπεία προβλημάτων υγείας, Οι κύριες δράσεις του είναι η επουλωτική, η αντιμικροβιακή, η αντιοξειδωτική, και η τονωτική ή ηρεμιστική ανάλογα με την ανάγκη του οργανισμού.
Πιο αναλυτικά:
* Γαστρεντερικό σύστημα. Βοηθάει στην ανακούφιση προβλημάτων στομαχιού-εντέρου όπως έλκος, δυσκοιλιότητα κ.α., καθώς συμβάλλει στην ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, ελαττώνει την οξύτητα των γαστρικών υγρών και έχει την ιδιότητα να επουλώνει.
* Ήπαρ (συκώτι). Βοηθάει στην αποτοξίνωση αυτού του τόσο σημαντικού οργάνου. Επίσης βοηθάει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση αλκοόλ (π.χ. κίρρωση του ήπατος). Συμβάλει και στον ξεπεραστεί πιο γρήγορα η κατάσταση μέθης.
* Πνεύμονες. Μαζί με την πρόπολη ή τα κατάλληλα αιθέρια έλαια βοηθάει σε νοσήματα όπως βρογχίτιδα και πνευμονία.
* Ωτο-ρυνο-λαρυγγικά προβλήματα. Το μέλι βοηθάει λόγω της αντιβηχικής, αποχρεμπτικής και καταπραϋντικής του δράσης.
* Οδοντιατρικά προβλήματα. Το μέλι συμβάλλει στην προστασία των δοντιών από τη διάβρωση λόγω του φθορίου, του φωσφόρου και του ασβεστίου που περιέχει. Έτσι από έρευνες προκύπτει ότι για 30 με 180 λεπτά μετά τη βρώση του, το μέλι είναι ακίνδυνο για τα δόντια σε αντίθεση με τη ζάχαρη!
* Καρδιά & Κυκλοφοριακό σύστημα. Το μέλι έχει καρδιοτονωτική δράση λόγω ενός συστατικού του (glycutile) που ρυθμίζει την αξιοποίηση των σακχάρων στον μυ της καρδιάς. Επίσης, η ακετυλοχολίνη που περιέχει, ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και την κυκλοφορία του αίματος. Σημαντική είναι επιπλέον, η επίδραση του μελιού στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και την μείωση της κακής, γεγονός σημαντικό για την καλή λειτουργία των αγγείων. Ταυτόχρονα, ανάλογα με την προέλευση του μελιού είναι κατάλληλο για την υπέρταση (μέλι πορτοκαλιάς) ή για την υπόταση (μέλι ελάτου).
* Καρκίνος. Διερευνώνται οι αντικαρκινικές ιδιότητες του μελιού και έχει αποδειχτεί η προστατευτική του δράση στα υγιή κύτταρα μετά από επίδραση χημειοθεραπείας.
* Δερματολογικά προβλήματα (π.χ. εγκαύματα, τραύματα, κοψίματα). Το μέλι βοηθάει με την αναλγητική, επουλωτική, αντιφλεγμονώδη δράση του.
* Νεφρά. Έχει λίγη πρωτεΐνη σχεδόν καθόλου αλάτι και έχει διουρητική δράση.
* Νευρικό σύστημα. Ενεργοποιεί ή τονώνει ανάλογα με την ανάγκη του οργανισμού.
Σήμερα οι δράσεις αυτές αποδεικνύονται και ερευνητικά και το μέλι όπως και τα άλλα προιόντα της μέλισσας (πρόπολη, βασιλικός πολτός, κερί, γύρη και δηλητήριο) μελετώνται και προωθούνται για την θεραπευτική τους δράση από την Μελισσοθεραπεία ή Αpitherapy. Έχουν όμως αρχίσει να γίνονται αποδεκτά και από την συμβατική ιατρική. Στην Αυστραλία για παράδειγμα εγκρίθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων το θεραπευτικό σκεύασμα “Medihoney”, για τη θεραπεία των εγκαυμάτων. Το “Medihoney” είναι 100% μέλι παραγόμενο βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών!
Μετά από όλα τα παραπάνω μένει κανείς πραγματικά εντυπωσιασμένος από το πόσο πολλαπλά ωφέλιμο είναι το απλό καθημερινό μας μέλι! Οπότε βάλτε το στη ζωή σας και αυτό θα σας ανταμείψει!
Κύρια πηγή: Σ. Γούναρη «Μελισσοθεραπεία (Apitherapy) – Μέλι»